I ICA Buffé har de alltid en testpanel som provlagar olika recept. Jag brukar alltid läsa dem och ibland prova själv. Tänkte ha testlagning av olika rätter och bakverk som ett återkommande inslag här i min blogg. Jag gillar både att baka och laga mat så det lär bli lite av varje. Försöker ju äta så mycket GI som möjligt men är ju även löjligt förtjust i kakor och godis :-)
Det här receptet hittade jag i en Allers nr 46 2011. Ja, jag vet att det är tantigt att läsa Allers men jag gillar korsorden i den tidningen så därför åker den med ner i kundvagnen emellanåt. Dessutom är jag vansinnigt förtjust i sidan som heter "läsarnas bästa tips". Ibland undrar man vad folk tänker med och hur snåla folk måste vara som tipsar om att spara på gamla presentsnören. Eller min favorit "lägg ut gladpack ovanpå bokhyllan så slipper du damma där. Det är bara att ta bort och sedan lägga ut ny gladpack igen". Gaaah! Vem kommer ens på den idén? Hursomhelst, jag gillar Allers och säger som Elin Ek (Ni vet hon som gjorde karaktären Grynet för några år sedan) "Det bor en liten tant i oss alla!"
KNÄCKFYLLDA MÖRDEGSKAKOR
ca 30 st
mördeg:
125 gram smör,
0,75 dl socker,
1 dl havregryn,
2 dl vetemjöl,
0,5 dl potatismjöl
0,5 tsk bakpulver
1 äggula
fyllning:
50 gram smör
0,5 dl socker
1 msk honung
1 msk vetemjöl
2 msk kaffegrädde
0,75 dl hackad mandel (jag använde mandelspån istället för det blir vackrare tycker jag)
30 st småbrödsformar
Börja med att värma upp ugnen till 200 grader och ta fram en plåt. Blanda ihop alla ingredienser till mördegen. Jag körde alltihopa i food processor. Forma sedan degen till en rulle och skär i 30 bitar som du formar till runda kulor och lägg ner dem i formarna. Tryck en ganska stor fördjupning (det är mycket knäcksmet som ska få plats) i varje kaka. Mät sedan upp alla ingredienser utom mandeln till knäckfyllningen, häll över i en kastrull och sjud smeten under omrörning. Ta av kastrullen från spisen och rör i mandeln. Klicka i lite fyllning i varje kaka. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12 minuter.
Jag tyckte dessa var en extremt lättbakad och fin kaka som är bra att ha i frysen för att ta fram om man får besök. Betyg då? Mycket god mördegskaka fast nästa gång tänker jag prova att byta ut havregrynen mot vetemjöl för att få en finare färg på kakan, den blir lite grå av havregrynen. Kletet i mitten är givetvis supergott men för mest tankarna till toscakaka och inte så mycket till knäck. Så jag ger kakan en 4:a av 5 möjliga poäng.
Haha gladpack på bokhyllorna?! Haha!! :)
SvaraRadera