
Till kvällens fredagsmys med tacos (kan det bli mer Svensson??) var jag så sugen på äppelsmulpaj. Lägligt nog har vi en enorm kasse med äpplen i förrådet efter förra veckans plockning i Måns morbrors trädgård. När jag stod där och mixade ihop ingredienserna kom jag på ett tips som någon tv-kock i någon morgonsoffa sa för ett tag sen. Ha i lite kardemumma i pajdegen. Var givetvis tvungen att testa och jag lovar att det gav ytterligare en dimension på en redan underbar dessert! Här får ni receptet om någon är sugen på att prova.
200 gram Smör
Ca 2 dl havregryn
Ca 2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 tsk kardemumma
3-4 skalade och skivade äpplen.
Kanel
Smält smöret i en kastrull. Blanda i socker, havregryn, mjöl och kardemumma. Lägg i äpplena i en ugnsfast form och strö ev över lite socker ifall det är en väldigt syrlig äppelsort du använt. Strö över kanel och smuldegen. Sätt in i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter eller tills pajen fått lagom färg. Avnjut med vispad crème fraîche för en lite mer GI-vänlig och vuxen dessert. Annars är det givetvis lika gott med vaniljglass eller vaniljsås till.
- M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar